Vinkkejä valmistukseen & reseptejä

Tällä sivulla on sillisalaattimaisesti tietoa saippuanvalmistuksesta. Kokeilemalla oppii kuitenkin parhaiten! :o) Klikkaamalla aihetta pääset suoraan siihen.

->Miten lipeästä tehty saippua muka voi olla mieto?
->Voinko muutella valmiita saippuareseptejä makuni mukaan?
->Miten paljon mitäkin öljyä, lipeää ja muita aineita?
->MMS Lipeälaskurin käyttö
->Yleisimpien rasvojen englanninkielisiä nimiä
->Kosteuttaminen (superfatting)
->Kerman/maidon käyttö nesteenä
->Tuoksuista
->Entä saippuan väri?
->Reseptejä

----xx----xx----


Miten lipeästä tehty saippua muka voi olla mieto?

Kaikki saippua tehdään lipeästä, myös kaupan saippuoissa on käytetty sitä. Ainesosaluettelossa sana "sodium" merkitsee että lipeä on ollut läsnä. Usein öljyt merkitään näin, esim. jos saippuassa on köytetty palmuöljyä, siinä lukee "sodium palmate". Saippuan teko on ennen kaikkea kemiallinen prosessi, jossa tarvitaan alkali muuttamaan rasva saippuaksi. Kun lipeä reagoi rasvojen kanssa, se muodostaa saippuaa, joka on oikeastaan suola, eikä valmiissa tuotteessa enää ole lipeää (NaOH). Näin ollen lipeä on vain valmistuksessa käytetty "agentti", eikä mitään saippuaa voi valmistaa ilman sitä.


Voinko muutella valmiita saippuareseptejä makuni mukaan?

Saippuan valmistus ei ole sama kuin leipominen, jossa aineita voi ottaa kämmentuntumalla. Saippuanvalmistus on loppujen lopuksi kemiaa, jossa aineiden määrät ovat erittäin tärkeitä. Tietyn rasvamäärän muuttamiseen saippuaksi tarvitaan tietty määrä lipeää, ei enempää jotta saippuasta ei tule kuivattava ja iholle epäystävällinen, eikä vähempää, jotta saippuasta tulee tarpeeksi lujatekoinen, eikä pelkkä pehmeä rasvamassa.
Eri rasvoilla ja öljyillä on jokaisella oma ns. saponifikaatiolukunsa, joka ilmaisee tarvittavan lipeän määrän. Tämä saponifikaatioluku vaihtelee eri rasvojen välillä, ja siksi valmiissa reseptissä ei voi yksinkertaisesti korvata jotakin rasvaa jollakin toisella. Niiden saponifikaatioluku saattaa olla aivan erilainen, jolloin valmiista tuotteesta saattaa tulla iholle liian voimakas tai liian pehmeä. 
Mikäli haluat muuttaa jonkin rasvan määrää ja/tai laatua, koko resepti on muutoksen jälkeen käytettävä MMS:n Lipeälaskurin läpi, jotta siihen saadaan juuri oikea määrä nestettä ja lipeää. Laskurin käyttöohjeet alempana tällä sivulla.
Tuoksuöljyn voit toki vaihtaa mieleiseksesi, samoin mahdolliset mausteet ja värin. Jos resepti vaatii 2 tl kanelijauhetta, muutaman ruokalusikallisen hienonnettuja kaurahiutaleita ja tuoksuksi vaniljatuoksuöljyä, voit aivan hyvin laittaakin saippuaasi ruusun eteeristä öljyä ja vaikkapa muutaman hienoksijauhetun, kuivatun ruusun terälehden sen sijaan. Ainoastaan lipeän ja rasvojen muuttelu vaatii reseptin "uudelleenlaskemista" Lipeälaskurin kautta.


Miten paljon mitäkin öljyä, lipeää ja muita aineita?

Tämä riippuu siitä, miten ison erän haluat. Itse teen usein noin kilon eriä (tämä on siis pelkkien rasvojen paino ilman vettä ja lipeää) kun haluan pienemmän erän, ja noin kahden kilon eriä kun haluan isomman erän. Monet harrastajat tekevät kuitenkin monien kilojen kokoisia eriä, joten periaatteessa vain kattilasi koko laittaa rajan.

Öljyjä
Öljyjä. Vasemmalta pähkinäöljy, rypsiöljy, manteliöljy ja oliiviöljy.

Sitten kannattaa miettiä minkälaista saippuaa haluat tehdä...jos haluat erittäin miedon ja kosteuttavan saippuan, valitset eri öljyjä kuin jos haluat erittäin lujarakenteisen ja runsaastivaahtoavan saippuan. Öljyjen luonne ratkaisee. Mietoon ja kosteuttavaan saippuaan voit käyttää esim. runsaasti oliiviöljyä ja/tai rypsiöljyä ja lisätä hiukan kasvirasvaa/palmuöljyä rakenteen lujittamiseksi. Jos haluat vaahtoavan, kestävän ja erikoisemman kylpysaippuan, käytä runsaammin kookosrasvaa johon voit yhdistää pehmeistä öljyistä mieleisiäsi, maustaa jollakin mielenkiintoisella, vaikkapa aidolla suklaalla ja lisätä hiukan piparminttuöljyä, niin saat minttusuklaasaippuaa:o)
Voit ensin käyttää valmiita reseptejä (tältä sivulta tai vaikkapa Linkkejä -sivulta löytyviltä sivuilta) mutta kun lähdet tekemään omaa reseptiä, on tärkein työkalusi Majestic Mountain Sagen Lipeälaskuri, joka kertoo sinulle miten paljon tarvitset lipeää ja vettä minkin suuruisen rasvaerän muuttamiseen saippuaksi.


MMS Lipeälaskurin käyttö

->Tästä pääset MMS Lipeälaskuriin

1. Useimmat kentät voit jättää tyhjäksi. Valitse ensin mittayksikkö, joka on esivalittuna "Ounces" amerikkalaisen mittasysteemin mukaan. Muuta se kohtaan "Grams" eli grammat.


2. Katso että kohdassa "lye" (lipeä) on valittuna nimenomaan "Sodium Hydroxide", ei "Potassium Hydroxide", tämä on kuitenkin aina valittuna jo valmiiksi oletusasetuksena, joten luultavasti sinun ei sitä tarvitse muuttaa.
Voit ottaa rastin pois kohdasta "Include basic soapmaking instructions" tai antaa sen olla. Rastin jättäminen vain liittää lyhyet saippuanteko-ohjeet reseptiisi.

3. Sivulla on pitkä litania eri rasvoja ja jokaisen vieressä on tyhjä kenttä. Kirjoita käyttämiesi öljyjen/rasvojen kohdalle kenttään määrä jonka aiot sitä rasvaa käyttää. Jos esim. aiot käyttää 400 g oliiviöljyä, kirjoita luku "400" kenttään jonka vieressä lukee "Olive Oil". Kirjoita käyttämäsi GRAMMAmäärä jokaisen käyttämäsi rasvan kenttään, kaikki muut kentät voit jättää tyhjiksi, eli täytä vain ne rasvat, joita aiot käyttää. Kasvirasva laitetaan yleensä kohtaan "Soybean Oil".
(yleisimpien rasvojen suomennokset alempana tällä sivulla)


Tarkista että määrät ovat oikein ja klikkaa rasvaluettelon alta painiketta "Calculate Lye". Nyt saat eteesi "reseptin", jonka vasemmalla puolella lukee tummennetuin kirjaimin tarvitsemasi nestemäärä millilitroissa. Keskimmäisenä on luettelo rasvoistasi ja niiden yhteispaino ja prosentuaalinen osuus koko määrästä. Oikealla on taulukko jonka mukaan valitset lipeän määrän:

 Oheisessa kuvassa näkyy kolme eri väriä. Ne liittyvät saippuaan tulevan ylimääräisen rasvan määrään. Saippuaan suositellaan laskemaan hiukan ylimääräistä rasvaa jotta siitä tulee tarpeeksi mieto. Punaisella pohjalla on vaihtoehtoja, joita ei yleensä suositella valittavaksi, koska niissä on vain 0% - 4% ylimääräistä rasvaa. Sinisissä taas on erittäin runsaasti ylimääräistä rasvaa, 9% - 10%, jolloin saippuasta tulee todella pehmeää. Vihreällä pohjalla ovat vaihtoehdot joissa on suositeltu määrä, eli 5% - 8% ylimääräistä rasvaa. Itse valitsen aina välillä 5% - 7%. Numeron oikealla puolella on luku, ja se kertoo tarvittavan lipeän määrän grammoissa. Siis, jos valitset 6% ylimääräistä rasvaa, ota ylös sen kohdalla oleva luku, se on tarvitsemasi lipeän grammamäärä. MUISTA tarkistaa vielä tässä vaiheessa että mittayksiköt varmasti ovat grammoissa ("lye amount in grams" taulukon yläreunassa).

Laskurin käyttö on todella helppoa, joten kannattaa kokeilla! Moni kokenut saippuantekijä vähentää MMS:n antamasta vesimäärästä noin 20% - 25%, jotta saippuat kovettuvat nopeammin, tässäkin asiassa kokeilu kannattaa.


Yleisimpien rasvojen ja öljyjen suomennokset

MMS Lipeälaskuria käytettäessä pitää tietää mitä mikin rasva on englanniksi, koska laskuri toimii vain englannin kielellä. Tässä yleisimpiä:

oliiviöljy = olive oil
maissiöljy = corn oil
kookosrasva = coconut oil
rypsiöljy = canola oil (tai rapeseed oil)
auringonkukkaöljy = sunflower oil
palmuöljy =palm oil
pähkinäöljy = peanut oil
manteliöljy = almond oil
makea manteliöljy = sweet almond oil
jojobaöljy = jojoba oil

Jos joku saa käsiinsä aitoa kaakaovoita tai karitevoita:

kaakaovoi = cocoa butter
voipuun voi (karitevoi) = shea butter


Kosteuttaminen (Superfatting)

Huolimatta siitä että lipeälaskuri laskee saippuaerään ylimääräistä rasvaa, jotkut saippuantekijät kosteuttavat saippuaeränsä vielä jollain erityisellä kosteuttavalla öljyllä. Oliiviöljyäkin voi käyttää, itse käytän makeaa manteliöljyä tai jojobaöljyä. Kosteutusöljyn voi lisätä heti alussa muiden rasvojen mukana, tai niinkuin itse teen: ns. kiisselitilassa samalla kun lisään tuoksun yms. Itse kosteutan vain vajaan ruokalusikallisen per kilon saippuaerä, aina en ollenkaan, jos olen käyttänyt paljon pehmeitä öljyjä. Tätä öljylusikallista en siis laske mukaan rasvoihin.


Maidon/kerman käyttö nesteenä

Maito tai kerma saippuassa kuulostaa houkuttelevalta ja ylelliseltä, ja sitä se onkin! Näiden käyttäminen vaatii kuitenkin omat erikoisniksinsä ja suosittelenkin että vasta kun perussaippuan teko veteen on hallinnassa, kokeiltaisiin maitoa ja kermaa.

Näin minä teen (tapoja on monia:o):
Varaan noin kolmasosan nesteestä vetenä ja kaksi kolmasosaa kermana ja/tai maitona (kannattaa käyttää punaista maitoa, se on runsasrasvaisinta). Kaadan kerman/maidon purkistaan pieneen astiaan (koska jäistä nestettä on vaikea saada pahvipurkista kauniisti pois!) ja laitan sen pakastimeen jokin aika ennen saippuan tekoa, ja annan sen lähes jäätyä, kunnes se on paksua ja "rakeista" jäätymisen takia. 
Lasken altaaseen niin kylmää vettä kuin hanasta tulee, sen verran että astia ei lähde kellumaan. Veteen voi laittaa esim. muutaman jäätyneen muovisen varaajan jos sellaisia on. 
Lasken mitta-astiaan kolmasosan nesteestä jääkylmänä vetenä ja asetan astian altaaseen jääkylmään veteen. Kaadan kaiken mitatun lipeän varovasti ohjeiden mukaan tähän vesimäärään ja sekoitan sen kunnes se on liuennut kokonaan (voi kestää kauemmin, koska nestettä on niin vähän). Odottelen hetken että altaan jääkylmä vesi jäähdyttää lipeä-vesiseosta ja otan sitten jäisen kerman/maidon ja lisään sen pikkuhiljaa, osa kerrallaan lipeäveteen. Lipeä kuumentaa sen nopeasti ja muuttaa sen kananpojankeltaiseksi ja paksummaksi kuin vesi. Lisään aina hiukan kermaa/maitoa kerrallaan ja sekoitan kevyesti, välillä lisään hiukan kylmää vettä altaaseen astian ympärille ja odottelen jotta seos jäähtyisi. Jos lisää kaiken kerralla, saattaa tuloksena olla liian nopea ylikuumeneminen ja ikävännäköinen puuromainen seos.
Kun olen saanut kaiken kerman/maidon lisättyä, laitan seoksen normaalisti jäähtymään. Seos on keltaista ja paksumpaa kuin tavallinen vesi, reunoissa saattaa olla jopa muussimaista ainesta. Lisäksi tässä seoksessa saattaa olla voimakas ammonian (=yksinkertaisesti paha, pilaantunut;o) haju mutta se on ohimenevää ja häviää kyllä!

Tässä on käytetty kermaa nesteenä. Seos on paksuhkoa ja kellertävää

Sen jälkeen jatkan tavalliseen tapaan aina siihen asti kun olen kaatanut massan muottiin. Nyt en kuitenkaan peittele muottia, sillä maito/kerma aiheuttaa sen että massa kuumenee normaalia enemmän, ja jos se vielä lämmitetään pyyhkeillä peittämällä, voi tuloksena olla ylikuumennut, ruman näköinen saippua. Joten laitan sen vain pahvilaatikkoon peittämättä, suljen laatikon (ilman tulee päästä kuitenkin vaihtumaan) ja pidän sitä silmällä.
Kun leikkaan saippuan palasiksi ammonian haju todennäköisesti on edelleen läsnä jossain vahvuudessa ja se saattaa kestää muutaman päivän mutta se häviää kyllä itsestään pikku hiljaa. Kun saippua on kokonaan kuivunut, kerma/maito tekee siitä ylellisen oloisen ja sanoopa joku viisaskin että kerma ja maito olisivat iholle hyväksi kun muinaiset kuningattaret niissä kylpivät:o)
Allergiat tulee tietysti ottaa huomioon kun käyttää maitoa/kermaa.


Tuoksuista

Tuoksujen käyttö on yksi ns. kuumista perunoista saippuantekijöiden keskuudessa. On niitä, jotka ehdottomasti haluavat vain hajutonta saippuaa, niitä, jotka suostuvat käyttämään vain aitoja eteerisiä öljyä ja niitä, jotka käyttävät sekä eteerisiä öljyjä mutta enimmäkseen synteettisiä tuoksuöljyjä. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Eteerisiä öljyjä moni varmasti käyttäisi enemmän, jos ne olisivat edullisempia. Pienenpieni pullo on kuitenkin usein lähemmäs ravintola-aterian hintainen, eikä se edes riitä jos tekee isomman satsin. Niinpä itse olen siirtynyt yhä enenevässä määrin tuoksuöljyjen käyttöön. Tilaan omani joko Soap Kitchenistä Briteistä (EU:n sisällä helpompaa ja pienemmät postikulut) tai Bramble Berryltä tai Bitter Creekiltä USA:sta. Tuoksuvalikoima on laaja, huomattavasti laajempi kuin eteerisissä öljyissä. Jos haluat esim. purukumin tai vesimelonin tuoksuista saippuaa, eipä hätää, jenkeistä kyllä löytyy! Tuoksuöljyt on usein myös nimenomaan testattu saippuantekoa varten ja sopivia siihen. Niiden haittapuoli on se, että ne saattavat kiihdyttää saippuanvalmistuprosessia. Kannattaa tilata ensin aivan vähän ja testata mistä pitää, ja sitten tilata pitämiään tuoksuja isompi erä, se on suhteessa edullisinta.
Suomessa on ainakin joissain kaupoissa myynnissä elintarvikkeisiin tarkoitettua piparminttuöljyä, jota itse olen kokeillut saippuaan hyvin tuloksin. Sen hinta on  lähellä eteeristen öljyjen hintaa mutta pullo on isompi (n. 20 ml) ja ainakin sitä saa lähikaupasta;o) Kaupoissa on joitakin muitakin tuoksuja, mutta niiden pitää olla öljyjä, ei "aromeita". Aromeissa voi olla muitakin valmistusaineita ja ne eivät siksi sovi saippuaan.



Entä saippuan väri?

Saippuan väriin vaikuttavat esimerkiksi käytettyjen öljyjen ja rasvojen väri, sekä mahdollisesti käytetyt tuoksuöljyt ja yrtit, mausteet yms. Vaaleamman väristä saippuaa saa käyttämällä enimmäkseen vaaleita öljyjä kuten rypsiöljyä, kasvirasvaa, kookosrasvaa, maissiöljyä, auringonkukkaöljyä. Jotkut oliiviöljyt tummentavat saippuaa, samoin oranssi palmuöljy. Maidon tai kerman käyttö nesteenä usein tummentaa saippuan lopullista väriä. Myös jotkut tuoksuöljyt tummentavat, esimerkiksi vaniljatuoksuöljy, joka saattaa värjätä jopa tummanruskeaksi. Paprikajauhe antaa punertavan värin, kaakaojauhe tummanruskean  ja kaneli rusehtavan. Näitä mausteita käytettäessä kannattaa muistaa että valmis tuote saattaa vaahdota mausteensävyistä vaahtoa mutta muuta haittaa näistä "luonnon väriaineista" ei ole.
 Valmiita saippuavärejä saa saippuanvalmistuksen raaka-aineita myyvistä nettikaupoista, useissa väreissä. Nämä kulkevat enimmäkseen nimellä mica, pigment, oxide.
Kaupoista saa nestemäistä elintarvikeväriä mutta varoituksen sana; ne eivät usein sovellu saippuantekoon. Tässä kuva kokeilustani kaupasta saatavan elintarvikevärin kanssa. Kyseinen väri oli veteen sekoitettaessa tavallinen turkoosihtavan sininen, mutta kun sekoitin sen saippuamassaan, tuloksena oli ensin voimakas turkoosi joka pian muuttui vaaleaksi lilaksi ja lopputuloksessa oli sekoitus erittäin vaaleaa lilaa ja sinertävää, väri oli hyvin mieto (muutamien viikkojen kuluessa väri tasaantui vaalean siniseksi):


Muotissa väri oli hyvin voimakas.


Valmiissa saippuoissa väri on haihtunut pastellimaiseksi.

Jotkut käyttävät myös kynttilävärejä saippuaan, mutta niidenkin kanssa saattaa tulla yhteensopivuusongelmia, kokeilu toki kannattaa.
Joten, jos löydät vaikkapa jostain harrastusvälinekaupasta väriä tai kaupasta elintarvikeväriä, se ei välttämättä käyttäydy kunnolla saippuanvalmistuksessa, mutta aina voit kokeilla. Sekoita väriä ensin pieneen määrään saippuamassaa ("kiisselitilassa") ja testaa vaikutus ennenkuin lisäät sen koko massaan.

Kiehtovia marmorikuvioita saat aikaan seuraavasti:
hiukan ennen "kiisselitilaa" ota massasta erilleen osa ja sekoita siihen huolellisesti väri. Pyri toimimaan nopeasti jotta värjäämätön massa ei paakkuunnu astiassaan. Kaada värjäämätön osa massasta normaalisti muottiin. Tiputtele sitten värjätty osa massasta muottiin siinä olevan massan pinnalle ja sekoita muutamalla vedolla esim. muovisella kaavinlastalla pohjasta saakka edestakaisin. Väri muodostaa massaan kauniita kuvioita (mikäli väri on tarpeeksi voimakas). Tämän voit tehdä myös kattilassa ennen muottiin kaatamista; kaada värjätty massan osa kattilaan, nyt ei tarvitse edes välttämättä sekoittaa, voit vain kaataa sen muottiin ja antaa kaatamisen "hoitaa" sekoittamisen.

Toinen kuva, tämä saippua on tämänkin sivun resepteissä mainittu mantelisaippua, ennen leikkaamista ja juuri muotista otettuna. 

Mantelisaippua

Mantelituoksuöljy teki tässä tyypilliset "tuoksuöljyn temput", eli lähti lisäämisen jälkeen paksunemaan hyvin nopeasti, jopa tuoksuöljyksikin tavattoman nopeasti. Saippua oli melkein muovailuvahan paksuista kun kaadoin sen (oikeastaan "kaivoin"!) muottiin, enkä siksi onnistunut marmoroimaan siihen kuviota tummemmalla massan osalla, jonka olin värjännyt kanelijauheella. Siksipä tyydyin vain kaatamaan värjätyn osan massan päälle. Se piti hyvin kauniin tumman värinsä, mutta kerros oli liian ohut antaakseen kunnon "kerrostumaa", se kun oli tarkoitettu marmorointiin...saippua oli kuitenkin loistava ja tuoksu erittäin lämmin, sillä kaneli ja manteli sopivat erittäin hyvin yhteen!

Mantelisaippuapaloja


Reseptejä

Ohessa muutama resepti jolla voit aloittaa saippuantekoharrastuksen, vaikkapa vain kokeeksi! Reseptit ovat omiani, ja saat kopioida ne vapaasti omaan ja ystävien käyttöön.

Jokainen resepti on tarkistettu MMS:n Lipeälaskurissa ja kokeiltu omassa keittiössäni. Yleisimmin olen laskenut näihin n. 6 % ylimääräistä rasvaa.

Tuoksuista....
oheiset tuoksumäärät ovat suuntaa antavia! Jotkut pitävät hyvin miedoista tuoksuista, toiset (kuten allekirjoittanut) voimakkaammista tuoksuista. Lopulliseen tuoksuun vaikuttaa moni asia, kuten lämpötila, öljyn voimakkuus  (jotkut eteeriset öljyt ovat toisiaan voimakkaampia), jne. Muista myös että tuoksu saattaa väljentyä todella voimakkaasti geeliasteen aikana; se tuoksu joka saippuassa on astiassa, ei ole se lopullinen tuoksu.

Saunasaippua
(Tämän saippuan teko on valokuvattuna Saippuan valmistus askel askelelta -sivulla!)

Tämä saippua syntyi oikeastaan vahingossa, tarkoitus oli tehdä sitruunainen, raikas tuoksu, joten ostin sitä varten limetin eteeristä öljyä. Kun huomasin että kaapissa oli myös piparminttutuoksuöljyä, kaadoin senkin sekaan ja tuoksu oli huumaava! Tuoksu hälveni melko paljon geeliasteen vaikutuksesta, jättäen jäljelle tuoksun, joka on aivan kuin sauna, limetti ja piparminttu loivat "puumaisen", raikkaan tuoksun joka toi elävästi mieleen saunan.

Tämä on yhden kilon rasvaerä jossa puolet on ns. kovia rasvoja, ja lopputulos onkin hyvin kiinteä, lujarakenteinen saippua, kauniin vaalean, kermaisen värinen (riippuen jonkin verran käyttämiesi öljyjen laadusta). Vesimäärää on pikkuisen napsaistu MMS:n määrästä rakenteen kiinteyttämiseksi.

200 g kookosrasvaa
300 kasvirasvaa (esim. Kokki)
300 g oliiviöljyä
200 g rypsiöljyä

137 g lipeää
350 ml vettä

10 ml limetin eteeristä öljyä (myös sitruunaöljyä voinee käyttää)
10 ml piparminttutuoksuöljyä (piparmintun eteeristä öljyä riittänee pienempikin määrä)


Kosteuttava saippua

Tässä saippuassa on samat perusraaka-aineet mitä edellisessäkin mutta tämä on pienempi erä, rasvoja on 700 g. Rypsiöljy antaa kauniin kellertävän värin ja saippua tuntuu hyvinkin kosteuttavalta ja mukavalta. Saippua on melko pehmeärakenteinen.

300 g rypsiöljyä
150 g kookosrasvaa
150 g oliiviöljyä
100 kasvirasvaa (Kokki)

97 g lipeää
250-260 ml vettä

10(-15 ml) tuoksuöljyä

Minusta tämän saippuan kaunis kellertävä väri ja saunasaippuaa pehmeämpi rakenne sopivat hyvin raikkaaseen hedelmä-/kukkaistuoksuun. Itse olen tehnyt tämän yhteen pikkupullolliseen Sinooperin omenatuoksuöljyä ja tuoksu on kerrassaan loistava, hyvin raikas ja pysyvä.

Mantelisaippua

Tähän saippuaan voi käyttää tuoksuksi jotakin "lämmintä" tuoksua, kuten patsuuli, santelipuu, vanilja, kaurahunajamaito, manteli jne. Mausteena käytämme hienonnettuja manteleita ja mantelijauhoa, mutta voit myös käyttää vaniljansiemeniä, hienoksi jauhettuja kaurahiutaleita tms. makusi mukaan. Käytämme useampaa eri öljyä, manteliöljy ja pähkinäöljy sopivat tietysti erityisesti tähän saippuaan. Erä on isohko, 2 kg rasvoja ja suosittelen tätä jo hiukan kokeneemmille harrastajille.

500 g kasvirasvaa (1 Kokki -paketti)
500 g kookosrasvaa (1 paketti)
400 g oliiviöljyä
300 g rypsiöljyä
200 g manteliöljyä
100 g pähkinäöljyä

279 g lipeää
600-750 ml vettä
(750 on MMS:n antama määrä mutta itse olen tehnyt tämän kattilan pienuuden vuoksi 600 millilitralla, pienemmän vesimäärän käyttö tekee saippuasta vain nopeasti kovemman)

n. 40-50 ml tuoksuöljyä
(jos käytät eteeristä öljyä, pienempi määrä riittää ehdottomasti! Riippuen käyttämäsi eteerisen öljyn voimakkuudesta ja luonteesta, 10 -30 ml lienee sopiva eteerisen öljyn määrä.)

mantelijauhoa + mantelirouhetta, oman maun mukaan
(itse sekoitin mantelirouhetta mantelijauhoon ja sekoitin niitä  tehosekoittimella.)

vapaaehtoinen:  kanelijauhetta/kaakaojauhetta värjäykseen

Sekoita mantelirouhe massaan jo jonkin verran ennen kiisselitilaa, jotta rouhe ehtii sekoittua tasaisesti massaan. Voit jättää värjäämättä mutta jos haluat värjätä, tässä niksejä:
Koko väri (rusehtava): sekoita mantelin jälkeen massaan kanelijauhetta kunnes massa on haluamasi väristä. Lisää tuoksu ja kaada muottiin.
Kerrosväri: (tähän tarvitset lisäksi yhden suurehkon astian, eikä tuoksusi saa olla massaa kiihdyttävää tuoksuöljyä) sekoita mantelit ja tuoksu massaan, jaa kahteen yhtä suureen osaan. Värjää toinen puolikas kanelijauheella. Kaada ensin toinen massanpuolikas muottiin, päälle toinen, makusi mukaan.
Marmorointi: katso että mantelirouhe on hyvin sekoittunut massaan ja ota massasta sitten muutama kauhallinen erilleen ja sekoita siihen kanelijauhetta kunnes seos on haluamasi väristä. Lisää tuoksu värjäämättömään massaan ja kaada se muottiin. Kaada värjätty massa päälle ja sekoita muutamalla vedolla muovilastalla.

Värjätessä on oltava nopea, sillä massa paksunee itsestäänkin ja saattaa olla puuroa ennenkuin huomaatkaan. Kannattaa lisätä "lisukkeet" jo kun massa on vielä melko laihaa. Myös lipeäseoksen ja rasvojen yhdistäminen alemmassa lämpötilassa (n. 37C) voi auttaa.


---x--x---x--x---


->Näitä tarvikkeita tarvitset saippuanvalmistukseen
->Saippuan valmistus askel askelelta
->Linkkejä (infosivuja, tarvikkeiden/raaka-aineiden valmistajia jne.)

->Etusivulle


Grafiikka on kotoisin täältä!
Teksti & valokuvat © 2003 Saippuakuplia. Ethän kopioi grafiikkaa, kuvia tai tekstiä!