Saippuan valmistus askel askelelta.

Tällä sivulla on selitetty saippuan valmistus kuvilla höystetyin ohjein. Itse rakastan ohjeita joissa on kuvia, enkä siksi voinut olla lisäämättä niitä tännekään ja niitä onkin runsaasti, odotathan kärsivällisesti:o) 
Muistathan että kuvat ovat omiani, eikä niitä saa kopioida ilman lupaani.

1. Esivalmistelut

(Saippua kannattaa valmistaa keittiössä vaikkapa keittiötasolla, niin että vesihanat ja liesi ovat lähellä. Lapset ja eläimet ehdottomasti pois samasta tilasta. Etsi mahdollisimman rauhallinen hetki saippuantekoon.)

Tyhjennä sen alustan pinnat jolla saippuan teet ja peitä sanomalehdillä. Pue päälle pitkähihainen paita ja housut, sido pitkä tukka. Ota esille kaikki valmistusaineet ja tarvikkeet. Jos teet ensimmäistä kertaa, käy prosessi mielessäsi huolellisesti läpi tarkistaen että sinulla on jokaiseen vaiheeseen tarvittavat tarvikkeet käsillä.

Tarvikkeet
Tarvikkeet esillä.

Valmista muotti, eli vuoraa se ja aseta odottamaan esim. tiskipöydälle.

Muotti
Muotti (tavallinen kakkuvuoka) vuorattuna muovipussilla.

Itse mittaan öljyt ja rasvat, sekä tuoksuöljyt ja mahdolliset mausteet/muut lisättävät aineet tässä vaiheessa. Laitan kattilan levylle ja levyn kakkoselle/kolmoselle. Mittaan kaikki rasvat kattilaan ja tuoksuöljyn/eteerisen öljyn pieneen astiaan jonne lisään myös mahdollisen "kosteutusöljyn" (kts. Vinkkejä-sivu) ja mahdolliset muut aineet (kuten yrtit tms.) omiin astioihinsa, ja laitan ne sivummalle odottamaan.

Öljyjen mittaus
Öljyjen mittausta, tässä rypsiöljyä.

Kun rasvat on mitattu ja ne ovat hitaasti sulamassa/lämpiämässä liedellä, laitan käteeni hanskat ja silmilleni suojalasit. Avaan ikkunan/ikkunat jotta ilma kiertää huoneessa.

2. Lipeä

Ota mittakannu ja mittaa siihen jääkylmää vettä reseptin tarvitsema määrä. Veden voi mitata kannun pinnassa olevien mittamerkkien perusteella, sitä ei tarvitse punnita. Aseta pöydälle odottamaan.
Aseta tyhjä astia vaa'alle ja nollaa vaaka (niin että se mittaa vain lipeän painon eikä astian painoa). Avaa lipeäpurkki ja kaada varovasti lipeärakeita vaa'alla olevaan astiaan. Pidä käsi vakaana ettei rakeita lentele muualle. Kun vaaka näyttää että lipeää on tarvittava määrä, sulje lipeäpurkki huolellisesti ja laita sivummalle tai kaappiin.
Sekoita lipeä avoimen ikkunan alla.
Ota käteesi iso muovilusikka ja kaada lipeä hitaasti veteen sekoittaen kevyesti koko ajan.

HUOMAA: LIPEÄ TULEE AINA LISÄTÄ VETEEN, EI VETTÄ LIPEÄÄN! VEDEN KAATAMINEN LIPEÄÄN VOI SAADA AIKAAN VOIMAKKAAN REAKTION!
JOTEN AINA LIPEÄ VETEEN!


Lipeä sulaa pikkuhiljaa veteen ja lämmittää sen nopeasti lähelle kiehumispistettä (se voi poreilla hieman, älä pelästy:o) ja hetken seos on harmahtavaa. Tässä vaiheessa lipeä päästää lyhyen ajan pistävänhajuista höyryä. Voit kääntää kasvot poispäin tai käyttää hengityssuojainta kuten minä. Jos höyryä osuu kohdallesi, älä pelkää, se ei mene keuhkoihisi koska ruumiisi ei halua sitä sinne; sen sijaan sinua voi alkaa yskittää. Jos näin käy, voit käydä nopeasti viereisessä huoneessa vetämässä keuhkoihisi puhdasta ilmaa:o) Kun kaikki rakeet ovat sulaneet veteen, lakkaa sekoittamasta ja siirrä kannu avoimen ikkunan alle jäähtymään (vesi myös kirkastuu nyt). Nyt lipeä ei enää päästä höyryjä mutta ikkunat on syytä pitää auki koko prosessin ajan.

Lipeän mittaus
Lipeän mittaus

Lipeän kaato
Lipeän kaato veteen.

Lipeän sekoitus
Lipeäseoksen sekoittaminen.

3. Lämpötilan mittaus

Nyt sinulla on valmis lipeäseos jäähtymässä ja rasvatkin ovat luultavasti sulaneet tai lähellä sulamista nyt. Jos sulavat hitaasti, voit lisätä lämpöä hiukan. Itse sulatan kakkosella tai kolmosella, riippuen kovien rasvojen määrästä. 

Rasvojen sulatus
Rasvat sulamassa kattilassa.

Kun rasvat ovat kaikki sulaneet ja juoksevia kattilassa, ota kattila liedeltä ja mittaa rasvan lämpötila. Älä anna mittarin koskettaa kattilaa, koska silloin se mittaa kattilan lämpötilan eikä varsinaisten rasvojen lämpötilaa. Itse sekoitan rasvat ja lipeän 40C - 50C lämpötilassa, joten tuohon väliin sekä rasvan että lipeän lämpötila tulisi saada. Lipeäseos on usein lämpimämpää, joten mittaa senkin lämpötila nyt (huuhtele mittari välillä). Se saattaa olla yli 80C. 

Lämpötilan mittaus
Lipeän lämpötilan mittaus. Teräspiikki on asetettu seokseen ja valkoinen näyttö antaa lukeman (kyseinen mittari Anttilasta keittiötarvikeosastolta).

Voit kaataa tiskialtaaseen hiukan jääkylmää vettä ja asettaa lipeäseosastian varovasti siihen. Katso että vettä on korkeintaan seoksen korkeudelle asti, muuten astia voi lähteä kellumaan pitkin allasta. 

Lipeä jäähyllä
Lipeäseos "jäähyllä" altaassa, jossa kylmää vettä.

Nyt sitten on vain yritettävä saada rasvat ja lipeä mahdollisimman lähelle samaa lämpötilaa tuossa 40 - 50 asteen haarukassa. Lipeäseos jäähtyy mukavan nopeasti mutta huomaa että jos sekoittelet sitä lusikalla kovasti, sen lämpötila voi nousta. Voit myös laittaa rasvakattilan jäähtymään toiseen altaaseen jääkylmään veteen mutta varo että rasvoihin ei mene pisaraakaan vettä (käännä hana pois)! Jos rasva alkaa jähmettyä reunoista tai sen lämpötila putoaa liikaa, nosta se levylle ja lämmitä hiukan niin se sulaa taas. Mittaile seosten lämpötilaa.
Älä ota turhaa stressiä ensimmäisestä kerrasta, voit hyvin yhdistää seokset vaikka ne eivät olisi tismalleen samassa lämpötilassa.

4. Sekoittaminen

Kun rasvat ja lipeäseos ovat halutussa lämpötilassa, nosta rasvakattila tukevasti pöydälle (niin että yletyt tuoksuun/muihin lisättäviin aineisiin ja että sauvasekoittimesi johto yltää seinään). Kaada sitten hitaasti lipeäseos rasvoihin (ei rasvaa lipeäseokseen!). Näet että seos alkaa saostua melkein heti, näyttää kuin hunajalta. Sekoittele hetki sillä kauhalla/lusikalla jolla sekoitit rasvoja ja nosta se sitten pois. 

Lipeä rasvaan
Lipeäseoksen lisääminen rasvoihin.

Ota sauvasekoitin ja aseta se seokseen. Kun sekoittimen pää on pohjassa, pidä se siellä ja käytä sekoitinta lyhyin pyrähdyksin (jotta moottori ei pala loppuun). Älä sekoittaessasi nostele sekoitinta pohjasta ilmaan jotta saippuaan ei pääse ilmakuplia. 

Hunajainen "look"
Hunajainen "look" heti kun seokset on yhdistetty

Sekoitin käyntiin Seos alkaa vaaleta
Massa alkaa vaaleta lähes heti kun käynnistää sauvasekoittimen


Sekoita sekoittimella pyräysten välillä massaa hitaasti niinkuin sauvasekoitin olisi suuri lusikka (katso ettet vahingossa paina käynnistysnappulaa ja saa roiskeita päällesi, eli kun sekoitat lusikkamaisesti, sekoitin ei saa käydä), mutta vältä edelleen ilman sekoittamista massaan, eli pyri pitämään sekoittimen pää massan sisällä. Huomaat että pikkuhiljaa seos vaalenee ja paksuuntuu, alkaa muistuttaa vaniljavanukasta tms. Jatka sekoittamista lyhyin pyräyksin ja välillä hitaasti lusikkamaisesti sekoittaen sekoitin off-tilassa. Tila, johon pyrimme, on englanniksi "trace", eli noin paksun kiisselin/kevyehkön vanukkaan paksuusaste. Sen tunnistaa siitä että nostaessasi sekoitinta massa tarttuu siihen ja valuessaan takaisin kattilaan massa pysyy pinnalla hetken ennen kuin painuu takaisin massaan. Eli muodostaa kuvioita pintaan. Yleensä tähän tilaan päästään sauvasekoittimella noin 1-10 minuutin ajassa.

Kiisselitila
Ns. "kiisselitila" eli "trace". Kuten näkyy, massan pintaan jää kuvioita kun sekoittimen nostaa pois.

Kun massasi on "kiisselitilassa", kaada siihen tuoksusi ja mahdolliset yrtit yms.

Tuoksu
Tuoksujen lisääminen.

Muiden aineiden lisäys
Muiden aineiden lisääminen (tässä mantelijauheseos)


 Sekoita vielä hetki sauvasekoittimella niin että kaikki tuoksu ja muut sekoittuvat massaan tasaisesti. Jos lisäät esim yrttejä tai siemeniä (vars. vanilja) kehotan lisäämään ne massaan hiukan aiemmin jotta ei tule kiire ja ne saavat rauhassa sekoittua massaan tasaisesti. Samoin, mikäli käytät tuoksuöljyä (siis ei eteeristä öljyä), ne usein kiihdyttävät prosessia, jolloin massa lähtee paksuuntumaan todella nopeasti ja tarkoitus on saada se kaadettua, ei kaivettua muottiin;o) Eteerinen öljy ei siis yleensä kiihdytä prosessia, vain synteettiset tuoksuöljyt sen tekevät.

5. Muotti

Massa on nyt valmista, joten vedä sauvasekoittimen töpseli seinästä ja nosta kattila, ota avuksesi mahdollinen muovikaavin (tai lusikka tms.) ja kaada massa muottiin. Pyri saamaan se tasaisesti, voit tasoittaa pintaa kaapimella. Voit muutaman kerran nostaa muottia muutaman sentin pöydästä ja pudottaa sen pöydälle, jotta mahdolliset ilmakuplat posahtavat pois.

Kaato muottiin
Massan kaato muottiin.

Aseta muotti pahvilaatikkoon ja peitä vanhalla pyyhkeellä tai parilla (katso ettei pyyhe kosketa massaa). Sulje laatikon kansi ja jos talossa on eläimiä/lapsia, laita paino päälle, koska massa on raakaa vielä tässä vaiheessa ja saattaa polttaa ihoa sille joutuessaan. Katso että laatikko on rauhallisessa ja ei-vetoisessa paikassa. Voit ottaa suojalasit pois.

Valmiina
Massa tuoreena muotissa, valmiina peittelyä varten omassa pahvilaatikossaan.

6. Siivous

Pidä käsineet kädessä ja nostele kaikki tarvikkeet tiskialtaaseen. Käytä runsaasti astianpesuainetta ja lämmintä vettä ja pese tarvikkeet. Itse nostelen puhtaat astiat tiskipöydän nurkkaan sanomalehtien päälle kuivumaan. Kääri alustoja peittäneet sanomalehdet varovasti kasaan ja laita roskiin. Pese pinnat huolella, ja lopuksi käsineesi, ja ripusta kuivumaan. Itse jätän keittiöön siivottuani tuuletuksen noin puoleksi tunniksi.

7. Geeliaste

Jonkin ajan kuluttua muottiin kaatamisesta saippua käy läpi kemiallisen reaktion jonka perusteella siitä tulee saippuaa. Tämä ns. saponifikaatio ilmenee niin että massa muuttuu tummaksi ja läpikuultavaksi, usein ensin keskeltä ja sitten reunoihin edeten kunnes se on kokonaan tummaa ja läpikuultavaa. Massa kuumenee tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa myöskin itse poistan usein osan muottia peittävistä pyyhkeistä ja katson että ne eivät ole liian tiiviisti jotta kosteutta pääsee pois massasta.  Jos siinä on liikaa peitteitä, massa saattaa hiukan rypistyä pinnasta mutta se on vain kosmeettinen haitta ja yleinen aloittelijoille ja jopa kokeneille saippuanvalmistajille. Voit leikata sen myöhemmin pois:o)

Geeliaste
Geeliaste. Massa tummenee huomattavasti, sekä kuumenee.

Pikku hiljaa massa jäähtyy ja muuttuu taas vaaleammaksi, eli normaalin väriseksi.

8. Leikkaus

Noin 24 tunnin kuluttua voit ottaa muotin esiin ja irrottaa saippuahalon siitä. Se ei ole vielä niin kovaa kuin valmis saippua ja sitä pystyy leikkaamaan. 

Saippuahalko
Valmis saippuahalko seuraavana päivänä. Kaunis kermanväri!

Leikkaaminen
Saippuapalojen leikkaaminen (kyseessä eri erä kuin edellisessä kuvassa)


Leikkaa halko käsineet kädessä saippuapaloiksi. Käsineitä ei ole pakko käyttää, saippua on jo saippuaa tässä vaiheessa eikä siinä ole enää lipeää mutta se on vielä tuoretta ja saattaa kuivattaa käsiä. Itselläni on kuivattamista varten keittiössä yläkomero joka on aina auki ja jossa on ison pahvilaatikon sivu pohjana, ja sille nostelen palat kuivumaan. Palat saavat kuivua noin kuukauden, mitä kauemmin, sen miedompia ne ovat. Sitten saippua on valmista käytettäväksi:o)

Valmiit palat
Halko leikattuna ja palat siistittyinä.

Itse saippuanvalmistusprosessiin menee noin tunti valmisteluineen kaikkineen, joten kovin paljon aikaa siihen ei tosiaankaan mene. Tietysti saippuakärpäsen puraisseen harrastajan on aivan pakko vilkuilla muottia silloin tällöin nähdäkseen ja haistellakseen;o)


->Näitä tarvikkeita tarvitset saippuanvalmistukseen
->Vinkkejä valmistukseen & reseptejä
->Linkkejä (infosivuja, tarvikkeiden/raaka-aineiden valmistajia jne.)


->Etusivulle


Grafiikka on kotoisin täältä!
Teksti & valokuvat © 2003 Saippuakuplia. Ethän kopioi grafiikkaa, kuvia tai tekstiä!