Saippuanvalmistuksessa tarvittavat raaka-aineet ja tarvikkeet.

Saippuaa syntyy kun jokin ns. alkalinen aine reagoi rasvan kanssa.

Raaka-aineet:

Saippuan teossa pitää siis yhdistää alkalia rasvaan ja yleisimmin tähän tarkoitukseen käytetty alkali on lipeä. Suomessa lipeää saa apteekista, nimellä natronlipeä (NaOH). Ainakin puolen kilon ja kilon pakkauksia on saatavissa. Lipeän joutuu lähes aina tilaamaan apteekkiin, se kestää yleensä noin päivän tai allekin pääkaupunkiseudulla. 
Lipeää saa ehkäpä helpoimmin nykyään Lahtisen Vahavalimosta, os. www.lahtisenvahavalimo.fi. Myös Biltema (www.biltema.fi) myy lipeää sen brittienglannista suomennetulla nimellä "kaustinen sooda" (caustic soda). Lipeä on Biltemassa todella edullista, mutta sen laadusta on ollut keskustelua saippuaharrastajien keskuudessa; se ei kuulemma aina kaikki liukene kunnolla.

Lipeästä:
Lipeä on voimakkaasti syövyttävä aine, jonka käsittelyssä tulee olla varovainen mutta lipeää ei tule turhaan kammota. Kun noudattaa suojatoimenpiteitä, lipeää pystyy kyllä käsittelemään turvallisesti ja tehokkaasti.
Lipeää käsiteltäessä tulee aina olla hanskat kädessä (kumiset tiskaushanskat ovat hyvät -tarkista vain että eivät ole liian suuret), mielellään pitkähihainen paita päällä ja pitkäpunttiset housut jaloissa, sekä suojalasit silmillä. Näitä paksuja muovisia/kumisia suojalaseja saa vaikkapa Tarjoustalosta muutaman euron hintaan. Itse käytän myös halpaa hengityssuojainta, mutta olen ainoa jonka olen koskaan kuullut moista saippuanvalmistuksessa käyttävän;o) Niitä on useampi samassa pakkauksessa ja hinta on reilu puolitoista euroa Saiturinpörssissä. Muistakin halpamarketeista tai rakennustarvikeliikkestä varmasti löytyy.
TÄRKEÄÄ: Säilytä lipeä lukkojen takana/korkealla ulottumattomissa jos sinulla on talossa lapsia/elämiä, älä luota mahdolliseen lapsiturvalliseen purkin kanteen. Pidä purkin kansi myös tiiviisti kiinni ettei kosteus möykytä lipeärakeita. Itse säilytän lipeäpurkkini pienessä muovipussissa jonka suljen tiukasti kissan takia:o)
Lipeä liuotetaan jääkylmään veteen.

Lipeän ja veden lisäksi tarvitset rasvoja. Suomesta saa melko hyvin erilaisia öljyjä ja rasvoja, ainakin näitä:

-rypsiöljy
suosi suomalaista! rypsiöljy antaa mukavan rakenteen ja kauniin värin, lisäksi se on edullista.
-oliiviöljy
halvinta laatua voi käyttää aivan hyvin. Lidlistä saa halpaa oliiviöljyä. Myös suurimmissa marketeissa on usein jotakin halpaa oliiviöljyä (Pirkka, Rainbow tms). Itse käytän oliiviöljyä kaikissa saippuoissani koska se on erittäin mietoa ja hyvää iholle.
-kookosrasva
kaupoissa margariinihyllyissä. Tämä rasva antaa lujan rakenteen saippuaan ja aivan ihanan valkoisen vaahdon! Käytän myös tätä kaikissa saippuoissa.
-kasvirasva
"Kokki" on ainakin yksi merkki, tämä on samannäköinen paketti kuin kookosrasva ja samassa paikassa kaupassa. Valkoinen, kova rasva joka antaa vaalean värin ja on halpaa, yksi suosikeistani.
-auringonkukkaöljy
saa hyvin Suomesta. Hyvä perusöljy.
-maissiöljy
toistaiseksi en ole löytänyt kuin Lidlistä (missä erittäin edullista!) ja etnisistä kaupoista. Maissiöljy on hyvä saippuaöljy, kauniin vaaleanoranssi.
-palmuöljy
tämä on kova rasva (siis huoneenlämmössä ei juokseva), jota yleensä ei löydy kuin etnisistä kaupoista. Palmuöljy on Amerikassa suosittu saippuaöljy mutta itse käytän sitä vain vähän. Jos palmuöljy on ostettaessa oranssia, se kantaa värin myös valmiiseen saippuaan, joka tulee siis olemaan myös oranssia. Tämä tosin saattaa haaleta ajan kanssa.
-pähkinäöljy
itse olen löytänyt paikallisesta K-kaupasta. Pähkinäinen öljy, joka sopii hyvin lisättäväksi esim. maito/kerma/mantelisaippuaan.
-manteliöljy
puhdas manteliöljy jossa on mantelin tuoksu. Esim. luontaistuotekaupoista. Itse käytän vain yllämainitun kaltaisiin saippuoihin, joissa on maitoa/kermaa/pähkinärouhetta/mantelirouhetta/tms. tuoksuöljyä.
-makea manteliöljy (sweet almond oil)
Body Shopista, heillä sitä markkinoidaan hierontaöljynä. Tuoksuton. Itse käytän vain saippuan "kostutukseen" noin ruokalusikallisen  per saippuaerä.
-jojobaöljy
kosteuttava, ylellinen öljy. Luontaistuotekaupoista. Samalla tavalla sopiva saippuan "kostutukseen", liian kallis käytettäväksi perusöljyksi.

kaakaovoi ja voipuun voi (eli karitevoi) olisivat loistavia ja erittäin kosteuttavia saippuarasvoja, mutta toistaiseksi en ole niitä Suomesta löytänyt.

Muitakin rasvoja löytyy, Linkkejä-sivulta löydät hyödyllisiä sivustoja (englanniksi) joissa saat tietää enemmän eri rasvojen ominaisuuksista. Voi (siis puhdas lehmänvoi) ei sinällään sovi saippuaan, koska siinä on myös proteiineja maidosta, eli se ei ole puhdas 100 % rasva. Sitä voi toki käyttää mutta sen mahdollisista vaikutuksista ja erityisvaatimuksista valmistusprosessissa on otettava selvää etukäteen.

Valitse saippuaerään sekä pehmeitä rasvoja (pehmeä=olomuoto huoneenlämmössä, ei ravintoarvo) kuten oliiviöljyä, rypsiöljyä, maissiöljyä, sekä kovia rasvoja kuten kookosrasvaa, kasvirasvaa, palmuöljyä. Mikäli et käytä jotakin kovaa rasvaa, saippuastasi tulee pehmeä ja se kuluu nopeammin.

Periaatteessa nämä aineet riittävät, mutta itse haluan aina lisätä tuoksua saippuaani, koska jotkut perusöljyt saattavat tuoksahtaa valmiissa tuotteessa "rasvalle". Eteerisiä öljyjä saa luontaistuotekaupoista ja suurten tavaratalojen luontaistuoteosastoilta. Myös Body Shopista löytyy. Katso että tuotteessa ei ole etanolia, koska alkoholi ärsyttää monien ihoa. Joissakin halvoissa eteerisissä öljyissä on etanolia ja se mainitaan yleensä aina pullon/pakkauksen kyljessä (itse olen kyllä tehnyt tällaisestakin eteerisestä öljystä saippuaa hyvin tuloksin, mutta oma ihoni ei ole äärettömän herkkä). Eteeriset öljyt ovat Suomessa kalliita, hinnat liikkuvat noin seitsemästä eurosta yli kolmeenkymppiin per pieni viiden tai kymmenen millilitran pullo.
Hyviä eteerisiä öljyjä saippuanvalmistukseen ovat esim. laventeli, patsuuli (ns. hippituoksu), piparminttu, eukalyptus, ruusu jne. Kaikki eivät välttämättä sovi, mutta kokeilu ja yhdistely kannattaa!

Tuoksuöljyt ovat synteettisiä tuoksuja (eteeriset öljyt ovat aidoista kasveista uutettuja). Sinooperista saa tuoksuöljyjä valmiin (glyseriini)saippuamassan tuoksuttamiseen ja ainakin minulla ne ovat toimineet myös aidon saippuan valmistuksessa. Myös muista harrastuskaupoista voi löytyä, esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen Hobby Pointissa on joitain saippuatarvikkeita. Body Shopissakin on joitain tuoksuöljyjä mutta koska niitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu saippuantekoon (ovat huonetuoksuja), ne saattavat käyttäytyä arvaamattomasti saippuanvalmistusprosessissa, eli menettää hajunsa, muuttua tai pahimmassa tapauksessa pilata koko saippuaerän.
Tuoksuöljyt ovat omia suosikkejani, koska niitä löytyy niin valtava määrä eri tuoksuja ja niitä saa erityisesti saippuanvalmistukseen tarkoitettuina. Suurin osa pitää kuitenkin tilata Atlantin takaa (tai Briteistä), koska ne ovat siellä huomattavsti edullisempia ja niitä on paljon suurempi valikoima. Älä kuitenkaan kauhistu tätä, tehdäänpä nopea laskutoimitus: Suomesta saatavat tuoksuöljyt maksavat noin viidestä eurosta noin kahdeksaan euroon (tai ylikin) per pullo, ja tällä hinnalla saa yleensä 10 ml tuoksua, joka karkeasti ottaen riittää noin puolen kilon rasvaerään. Kun tilaat jenkeistä, saat yhden unssin reilulla kahdella eurolla. Yksi unssi (ounce) on noin 30 ml, ja jenkkilän postikulut ovat edullisia Suomeen verrattuna, usein postikulut jenkeistä Suomeen saattavat olla melkein sama kuin esimerkiksi pohjoismaiden sisällä! Nopea laskutoimitus paljastaa siis että tuoksuöljyjen tilaaminen jenkeistä todella kannattaa, sillä jo kympillä saa unssillisen (n. 30 ml) neljää eri tuoksua, eli yhteensä noin 120 ml tuoksuöljyä, joilla tuoksuttaa jo melkoisen määrän saippuaa! Suomesta kympillä saisi korkeintaan 20 ml tuoksua (ja tämäkin halvimman mukaan laskien). Postikulut toki pitää laskea mukaan, mutta ne mukaanlukien tilaus jenkeistä tulee kuitenkin saippuaharrastajalle halvemmaksi.

Fragrance oil on oikea englanninkielinen termi näille tuoksuöljyille, ja esim. Linkkejä -sivuilta löydät valmistajia jotka  tarjoavat halpoja tuoksuöljyjä.  Kannattaa kokeilla, ensin voi tilata pieniä kokoja. Omia suosikkejani ovat esim. vihreä omena (erittäin raikas), laventeli (ihanan vanhanaikainen), kaurahunajamaito (lämmin), vanilja (makea), baby powder (vauvantalkki) ja kevyet kukkaistuoksut. Tuoksuöljyillä on tapana kiihdyttää valmistusprosessia, joten niiden kanssa on oltava tarkkana ja valmis kaatamaan saippuamassa muottiin hyvinkin nopeasti sen jälkeen kun on tuoksuöljyn lisännyt.

HUOM! Jos olet erittäin herkkäihoinen/allerginen, tuoksujen käyttö (mukaanlukien eteeriset öljyt) saattaa aiheuttaa allergisia/ärsytysreaktioita.

Saippuamassaan voi lisätä myös kuivattuja yrttejä hienoksi hakattuina (osa voi värjätä tai vaikuttaa tuoksuun), erilaisia hienoksi hakattuja siemeniä (unikonsiemenet ovat suosittuja jenkeissä), ruusun terälehtiä, vaniljatangon siemeniä, hienoksi jauhettuja pähkinöitä, manteleita (ota huomioon allergiat) tai kaurahiutaleita, jolloin saippualla on lievä kuoriva vaikutus, sekä erilaisia mausteita; paprika antaa kauniin punertavan värin, kaakaojauhe (puhdas kaakao, ei kaakaosokerijauho) tummanruskean, kaneli rusehtavan jne. Mausteet voivat myös vaikuttaa saippuan tuoksuun. Toki muutakin botaanista tuotetta voi lisätä kuin mitä tässä luettelin, esim. laventelin kukkia. Kokeile!

Tarvikkeet:

-stainless steel (ruostumaton teräs) kattila, tarpeeksi iso, väh. 2 litraa vetävä. Kattila ei saa missään nimessä olla alumiinia eikä teflonia, sillä ne reagoivat lipeän kanssa.

-muovinen mittakannu, 1- 2 litran vetoinen riittää. Kuumuutta kestävää muovia.

-muovinen iso lusikka lipeä-vesi -liuoksen sekoittamiseen, kuumuutta kestävä.

-puinen tai muovinen kauha/lusikka öljyjen sekoittamiseen, kuumuutta kestävä.

-vaaka, jolla voit mitata kymmeniä grammoja. Elektroninen keittövaaka kannattaa hankkia, jos aikoo jatkaa harrastusta.

-astia (joka sopii vaa'alle) rasvojen ja öljyjen mittaamiseen.

-muovinen astia/mittakannu lipeän mittaamiseen.

-lämpömittari rasvojen ja lipeäveden lämpötilan mittaamiseen. Ei saa olla puuta eikä heppoista muovia (lipeä söisi ne), mielellään terästä. Itselläni on Anttilasta ruoanlaittoon tarkoitettu mittari jonka teräksinen mittapiikki laitetaan mitattavaan aineeseen ja erilliselle näytölle ilmaantuu lämpötila. Jotkut tarkistavat lämpötilan tunnustelemalla käsillään astian ulkopuolta mutta tämä sopinee vain tottuneille saippuanvalmistajille.

-sauvasekoitin. Ei vatkain, se vatkaa seokseen liikaa ilmaa, vaan nimenomaan sauvasekoitin.

-muovinen kaavin (ei pakollinen) jolla saa kaiken massan hyvin kaavittua astiasta muottiin.

-pieniä astioita & lusikka (materiaalilla ei väliä) tuoksuja & yrttejä yms. varten.

-muovipusseja tai leivinpaperia muotin vuoraamiseen.

-muotti johon saippuamassa kaadetaan. Ei saa olla alumiinia. Itse käytän leivinpaperilla tai muovikassilla (kuviopuoli ulospäin ettei tartu saippuaan) vuorattuja teflonisia leivinvuokia, joista saa kauniin muotoisia "saippuahalkoja", jotka sitten paloittelen saippuoiksi. HUOM: tefloniset vuoat on vuorattava hyvin koska raaka saippuamassa reagoi teflonin kanssa. Muita sopivia muotteja: pienet pahvilaatikot, maitopurkit, kaikki paksua muovia/lasia olevat suhteellisen neliömäiset astiat. Näitä voi keksiä vaikka kuinka paljon:o) Vuoraa vain muotti aina leivinpaperilla tai muovipussin palalla (maitopurkkia ei tarvitse vuorata!).

Tällaisen muovisen saippuamuotin voit ostaa esim Sinooperista tai muusta harrastuskaupasta

-isohko pahvilaatikko/kylmälaukku tms, johon muotti saippuamassoineen laitetaan jäähtymään.

-vanhoja pyyhkeitä tms, joilla peitetään muotti kun saippuamassa on sinne kaadettu.

-veitsi, jolla leikata saippuahalko paloiksi.

-etikkaa. Tämä on varmuuden vuoksi, sillä jos sattuisi niin että lipeää pääsee iholle, etikka neutraloi sen vaikutuksen. Joten jos ihollesi roiskuu lipeää, kaada päälle etikkaa ja huuhtele runsaalla vedellä.

-paikka jossa kuivattaa saippuapalat. Suljettu komero ei ole paras, ilman tulisi päästä kiertämään.

Nyt sinulla on tieto siitä mitä tarvitset, ja suurin osa näistä tarvikkeista kotoasi varmaankin jo löytyykin! Monet käyttävät samoja astioita ruoanvalmistukseen (pesevät ne vain hyvin) mutta itse käytän saippua-astioitani vain saippuanvalmistukseen.->Saippuan valmistus askel askelelta
->Vinkkejä valmistukseen & reseptejä
->Linkkejä (infosivuja, tarvikkeiden/raaka-aineiden valmistajia jne.)


->Etusivulle


Grafiikka on kotoisin täältä!
Teksti & valokuvat © 2003 Saippuakuplia. Ethän kopioi grafiikkaa, kuvia tai tekstiä!